Till Interakts startsida. Läs mer om användbarhet! Diskussionsforum - Diskutera användbarhet. Artiklar kring bl a användbarhet och användingsnytta. Länkar till bl a användbarhetskonsulter, tips om användbarhetstest och metoder för målgruppsanalyser. Om Interakt
 Till startsidan

 Artikelarkiv
 Skriv en artikel
 Prenumerera
 Tipsa om resurs
 
     Utskriftsversion

Trimma sökmotorn
Av: Andreas Melin | 2008-02-03

Är er sökmotor optimal? Många sökmotorer har möjlighet att fördefiniera sökningar. Det går att manuellt ställa in svar på sådant som man vet att användarna kommer att söka efter. Gör man denna typ av inställningar är det viktigt att dessa manuellt skapade sökträffar märks upp på tydligt sätt i sökträfflistan och att sökmotorn lägger de manuellt inlagda svaren högt upp i träfflistan.
 
Vad användarna söker efter förändras över tid. Händelser i omvärlden och nya begrepp är ett par av anledningarna till varför besökarnas sökbeteende förändras. Ett exempel på sökord som helt plötsligt började dyka upp och som krävde manuell registreing är ”Fågelinfluensan”. Innan webbplatser som tog upp egenvård hade texter som innehöll just detta ord så var det lämpligt att skapa sökträffar som ändå gav relevant information.

För att veta vad användarna söker efter just nu är det bra att kontrollera om sökmotorn kan generera någon form av statistik. Många gånger går det att skapa en lista från sökmotorn med de vanligaste sökorden och begreppen. Det är en bra idé att åtminstone någon gång per månad gå igenom denna lista och se om det dykt upp nya begrepp. På vissa webbplatser bör detta arbete kanske utföras så ofta som någon gång i veckan, särskilt om webbplatsen innehåller en stor anddel nyheter och aktuellt.

De ord som finns med i statistiken kan du själv kontrollera och söka på och se om sökmotorn automatiskt ger relevanta och bra träffar eller om träffarna bör justeras manuellt. Sökmotorn kanske skapar korrekta träffar men de som du bedömer som mest relevanta kanske hamnar långt ner i sökträfflistan och då behövs också en trimning av sökmotorn. Tänk på att nya ord som besökarna nyligen har börjat söka på kanske inte ligger tio i topp i statistiken varför man bör gå igenom en stor del av statistiken och inte nöja sig med att gå igenom ”tio i topp”.

Ytterligare ett exempel på sökord som mår bra av manuellt inlagda träffar är exempelvis ordet ”jämkning” på skatteverkets webbplats. Ordet nämns säkert i väldigt många texter och för den som söker efter ”jämkning” är det troligt att den personen är intresserad av främst två olika saker:
  1. en beskrivning av vad jämkning är och hur man gör,

  2. själva blanketten som man fyller i.
Istället för att få en träfflista med alla ställen där jämkning nämns får man efter att manuellt lagt in sökträffar en lista med två prioriterade svar, beskrivning och blankett.

Visst vore det skönt om fler ägare av webbplatser såg till att sökmotorn verkligen fungerade. Det är service till användaren.

Att arbeta med sökmotorer är inte alltid lätt. Gränssnitten för administratörerna varierar i hur välgjorda de är, men oftast är dock problemet att kunskapen om vilka möjligheter som finns är låg. Hur många har gjort de inställningar som leverantören av sökmotorn använde som säljargument? Hur många har efter webbplatsens installation överhuvudtaget gått in och gjort justeringar?

Att hitta relevanta sökord att lägga in i sökmotorn är inte alltid heller givet. Det är lätt att glömma felstavade varianter av ord (i de fall sökmotorn inte hanterar felstavning) men också populärversioner av ord som till exempel ”dagis” kan vara bra att lägga in så att användaren inte tvingas söka på begreppet ”barnomsorg” för att hitta relevant information på webbplatsen.





Läs mer här:
Funka Nu
http://www.funkanu.se

Senaste inlägget 2019-01-02 11:53:48  Brinner du för UX? Mjukvarujätte söker eldsjäl. (1)
Senaste inlägget 2018-11-12 14:37:02  Kontorsplats i Göteborg uthyres (0)
Senaste inlägget 2018-04-26 16:16:44  UX-designer till Polismyndigheten (0)
Senaste inlägget 2017-09-14 12:24:40  Utvärdering av befintlig webbplats (12)
Senaste inlägget 2017-05-30 20:59:16  UX-designer / Digital marknadsförare till OAWA (0)
Senaste inlägget 2017-03-08 09:34:19  Kandidat i interaktionsdesign Malmö eller Stockholm? (1)
Senaste inlägget 2016-12-16 14:32:04  UX Designer till Blocket (2)
 
Skapa ny diskussion +
 
Länkar/resurser kring användbarhet, informationsarkitektur och interaktionsdesign
Letar du efter en frilansande webbkommunikatör, webbredaktör eller marknadsförare som kan hjälpa dig styra upp din närvaro i digitala kanaler? Hör av dig, så pratar vi om hur jag kan hjälpa dig på bästa sätt. Webbredaktör frilans
UVIN (uttalas YouWin) är ett konsultbolag från Sundsvall som erbjuder sina kunder experthjälp inom användarcentrerad utveckling. 17-års erfarenhet som användbarhetsspecialist, certifierad usability analyst (Sveriges 6:e CUA), certifierad user experience analyst (Sveriges ende CUA, den 152:a i världen). UVIN - Makes IT easy
Alla vi som jobbar inom någon form av tjänste- eller produkt-utveckling strävar alltid efter att åstadkomma så bra användarupplevelser som möjligt. Tyvärr är det inte alltid som fokus läggs på detta i projekten utan det mesta av fokuset läggs ofta på att få tekniken att fungera, vilket ofta leder till att man tar fram teknik som i slutändan egentligen var onödig.

Lean UX (användarupplevelser) strävar efter att effektivt fokusera på rätt saker i projekten så att man inte spenderar tid och energi på att utveckla onödiga saker. I slutändan beror det faktiskt på användarupplevelsen om tjänsten eller produkten är lyckad eller inte. Verktyg & kurser för Lean UX
Många bra inlägg på design, process, business och development. ustwo blog
Conversionista är en blogg om konvertering, webbanalys, ux, användbarhet. Conversionista
 
Tipsa om en resurs +
 
Prenumerera på Interakts nyhetsbrev så missar du ingenting om användbarhet!
Prenumerera på Interakts nyhetsbrev, så missar du aldrig intressanta artiklar, diskussioner eller resurser!

Prenumerera +