Till Interakts startsida. Läs mer om användbarhet! Diskussionsforum - Diskutera användbarhet. Artiklar kring bl a användbarhet och användingsnytta. Länkar till bl a användbarhetskonsulter, tips om användbarhetstest och metoder för målgruppsanalyser. Om Interakt
 Till startsidan

 Artikelarkiv
 Skriv en artikel
 Prenumerera
 Tipsa om resurs
 
     Utskriftsversion

AI:s påverkan på UX-design: Möjligheter och utmaningar
Av: Anders | 2023-04-25

AI:s integration i UX-design innebär möjligheter att skapa effektivare och mer innovativa designlösningar, samtidigt som det medför utmaningar som integritetsproblem och komplexiteten i att arbeta med AI-teknik.
 
I en artikel från UXplanet (se länk nedan) diskuteras både möjligheter och utmaningar med AI inom UX-design samt praktiska insikter och råd för UX-designers och produktutvecklare som vill utnyttja AI:s kraft för att skapa bättre användarupplevelser.


Möjligheter med AI inom UX-design:

Personalisering: AI kan användas för att skapa högst personliga användarupplevelser genom att analysera data från olika källor, såsom användarbeteende, demografi och preferenser. Detta kan leda till ökad engagemang och tillfredsställelse samt förbättrade konverteringar och kundlojalitet.

Effektivitet: AI kan hjälpa UX-designers att skapa mer effektiva och strömlinjeformade användarupplevelser genom att automatisera repetitiva uppgifter och ge intelligenta rekommendationer för att hjälpa användare fatta mer välinformerade beslut.

Innovation: AI öppnar upp för nya möjligheter till innovation inom UX-design, till exempel genom att skapa nya former av interaktion såsom röst- eller gesterbaserade kontroller, och utveckla nya former av feedback och visualisering, som förstärkt och virtuell verklighet.


Utmaningar med AI inom UX-design:

Integritet och säkerhet: AI-algoritmer samlar in och analyserar stora mängder användardata, vilket innebär risker för att denna data missbrukas eller stjäls. UX-designers måste samarbeta med integritetsexperter och säkerhetsexperter för att skydda användardata och informera användare om vilken data som samlas in och hur den kommer att användas.

Fördomar och diskriminering: AI-algoritmer kan förstärka och sprida befintliga fördomar och fördomar i samhället, vilket leder till orättvisa eller diskriminerande upplevelser för vissa användare. UX-designers måste vara medvetna om detta problem och vidta åtgärder för att minska det, till exempel genom att använda mångsidiga träningsdata och testa algoritmer för fördomar.

Teknisk komplexitet: AI är ett tekniskt komplext och snabbt utvecklande område, vilket kan vara en utmaning för UX-designers att navigera. Designers måste hålla sig uppdaterade om den senaste AI-tekniken och trenderna och arbeta nära AI-experter och dataforskare för att skapa effektiva och skalbara AI-drivna användarupplevelser.

Läs mer här:
The Impact of AI on UX Design: Opportunities and Challenges
https://uxplanet.org/the-impact-of-ai-on-ux-design-opportuni
ties-and-challenges-a9e466d319ad


Senaste inlägget 2019-01-02 11:53:48  Brinner du för UX? Mjukvarujätte söker eldsjäl. (1)
Senaste inlägget 2018-11-12 14:37:02  Kontorsplats i Göteborg uthyres (0)
Senaste inlägget 2018-04-26 16:16:44  UX-designer till Polismyndigheten (0)
Senaste inlägget 2017-09-14 12:24:40  Utvärdering av befintlig webbplats (12)
Senaste inlägget 2017-05-30 20:59:16  UX-designer / Digital marknadsförare till OAWA (0)
Senaste inlägget 2017-03-08 09:34:19  Kandidat i interaktionsdesign Malmö eller Stockholm? (1)
Senaste inlägget 2016-12-16 14:32:04  UX Designer till Blocket (2)
 
Skapa ny diskussion +
 
Länkar/resurser kring användbarhet, informationsarkitektur och interaktionsdesign
Letar du efter en frilansande webbkommunikatör, webbredaktör eller marknadsförare som kan hjälpa dig styra upp din närvaro i digitala kanaler? Hör av dig, så pratar vi om hur jag kan hjälpa dig på bästa sätt. Webbredaktör frilans
UVIN (uttalas YouWin) är ett konsultbolag från Sundsvall som erbjuder sina kunder experthjälp inom användarcentrerad utveckling. 17-års erfarenhet som användbarhetsspecialist, certifierad usability analyst (Sveriges 6:e CUA), certifierad user experience analyst (Sveriges ende CUA, den 152:a i världen). UVIN - Makes IT easy
Alla vi som jobbar inom någon form av tjänste- eller produkt-utveckling strävar alltid efter att åstadkomma så bra användarupplevelser som möjligt. Tyvärr är det inte alltid som fokus läggs på detta i projekten utan det mesta av fokuset läggs ofta på att få tekniken att fungera, vilket ofta leder till att man tar fram teknik som i slutändan egentligen var onödig.

Lean UX (användarupplevelser) strävar efter att effektivt fokusera på rätt saker i projekten så att man inte spenderar tid och energi på att utveckla onödiga saker. I slutändan beror det faktiskt på användarupplevelsen om tjänsten eller produkten är lyckad eller inte. Verktyg & kurser för Lean UX
Många bra inlägg på design, process, business och development. ustwo blog
Conversionista är en blogg om konvertering, webbanalys, ux, användbarhet. Conversionista
 
Tipsa om en resurs +
 
Prenumerera på Interakts nyhetsbrev så missar du ingenting om användbarhet!
Prenumerera på Interakts nyhetsbrev, så missar du aldrig intressanta artiklar, diskussioner eller resurser!

Prenumerera +